Una exposició de la Càtedra PROTECPOL mostra la labor de la Policia Local i la recerca de la Universitat de València en protecció ciutadana.

La inauguració va ser 15 de febrer en l’Ajuntament de València. La mostra, titulada ‘Càtedra PROTECPOL Policia Local-Universitat de València’, repassa la història i els serveis que presta la Policia Local de València així com la recerca que es desenvolupa des de la Universitat de València en l’àmbit de la protecció ciutadana i el benestar social.

L’acte inaugural, que compà amb representants del Consistori de València, de la Fundació de la Policia Local i de la Universitat de València, se va celebrar en el Saló de Cristall de l’Ajuntament de València. Amb la presència de l’alcalde Joan Ribó i la regidora de Seguretat Ciutadana Anaïs Menguzzato. Per part de la Universitat varen assistir els vicerectors d’Internacionalització i Cooperació, Guillermo Palao; i de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla. També va estar present la directora de la càtedra de Protecció Ciutadana-Policia Local, Paz Lloria, professora titular del Departament de Dret Penal de la Universitat de València.
A través d’una dotzena de panells, aquesta mostra acosta als ciutadans i ciutadanes les funcions que es realitzen des de la policia local així com les activitats que desenvolupen tant la Càtedra de Protecció Ciutadana-Policia Local de València (PROTECPOL) com els diferents Instituts de Recerca de la Universitat en relació amb les competències pròpies de la Policia Local.
D’una banda, hi ha panells expositius que es destinen a divulgar els projectes que es realitzen des de la Universitat en matèria de seguretat ciutadana: La professora Paz Lloria arreplega en un panell els objectius de la Càtedra de Protecció Ciutadana-Policia Local, de la qual és directora. Enrique Orts i Javier Guardiola expliquen la labor de l’Institut Universitari de Recerca en Criminologia i Ciències Penals. Francisco Alonso, director de l’INTRAS, destaca el treball de recerca, campanyes, control i regulació que es duu a terme en l’Institut Universitari de Recerca en Trànsit i Seguretat Vial (INTRAS). Jorge Garcés, director de l’Institut de Recerca en Polítiques de Benestar Social (POLIBIENESTAR), comparteix en el seu panell la intenció del centre investigador de contribuir a la millora de les polítiques de benestar social. Finalment, Juan José Martínez, director de l’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions (IRTIC), exposa l’ús de les Tics en les labors policials així com les diferents activitats que es duen a terme des de l’IRTIC relacionades amb temes policials.

Una segona part de la mostra arreplega un recorregut per la història i els serveis que presta la Policia Local de València. Des dels seus inicis, on s’aborda la creació del Cos de la Guàrdia Municipal en 1870 fins al moment actual, en què es compta amb una Policia Local composta per uns 1.600 professionals al servei dels i les ciutadanes. En la mostra es realitza un repàs pels esdeveniments claus en l’evolució de les funcions de la Policia, es plasma com s’ha anat reorganitzant el cos amb la finalitat d’atendre a les diferents necessitats que li competeixen o es tracta la funció de la Policia de proximitat, que resulta essencial per a mantenir la tranquil·litat en els barris.

La directora de la càtedra, Paz Lloria, ha assegurat que aquesta exposició és “per i per als veïns i veïnes de València” i el seu objectiu és “donar visibilitat a la càtedra i posar en valor la història de la policia”, ha explicat la professora. Els panells de la mostra han sigut confeccionats per la Unitat de Suport al Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial en col·laboració amb la Càtedra de Protecció Ciutadana-Policia Local de València. L’exposició ‘Càtedra PROTECPOL Policia Local-Universitat de València’ romandrà exposada en l’Ajuntament de València fins al dia 28 de febrer, després iniciarà un recorregut itinerant pels districtes de la ciutat de València.  PROGRAMA DE L’EXPOSICIÓ EN PDF

RECULL DE PREMSA: PERIÓDICO

RECULL DE PREMSA: LEVANTE EMV